Wallåkra Stenkärlsfabrik


”När kolet bröts kom leran i dagen, trampad av dinosaurier för 180 miljoner år sedan. Än idag formas denna lera för hand till de skönaste kärl, där dåtid och nutid förenas på det mest självklara sätt.”


Visning kommer att göras av Fabrikens egna Åsa Orrmell som guidar med ett tidsperspektiv från dinosauriernas tid fram till nutid.

Lördagen den 16/10 kl 13.00 anordnar föreningen ett besök på Wallåkra Stenkärlsfabrik som är en kvarleva från nordvästskånsk hantverks och industriepok. Den har av Sveriges Hembygdsförbund utsetts till Årets industriminne i Sverige 2021.

Fabriken ligger naturskönt inbäddad i Rååns dalgång. Här tillverkas fortfarande stenkärl, brunglänsande krukor och krus från traktens lera. Allt drejas för hand och bränns sedan i den stora koleldade rundugnen. Som besökare har man möjlighet att följa hela produktionskedjan från lerfyndighet till färdig produkt.

Vi kommer att äta lunch på plats, sedan en guidad rundvandring på fabriken för att därefter avsluta med kaffe. Anmälan obligatorisk till föreningens mejladress info@skanskagardar.se senast 10/10 om man vill ha lunch.
Kostnad per person 250: – insättes på BG 687-4234 eller Swish 123 613 37 48

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *